zaterdag 16 november 2013

Ik wou dat de afwas af was...

Ik had het zo mooi bedacht. Daarnet, tijdens de afwas waar ik om 22.00 uur mee begon. Ik heb geen hekel aan afwassen (daarom ben ik de enige Nederlander met een nieuwe keuken zónder afwasmachine). Ik heb een hekel aan beginnen met afwassen. Daarom begin ik er vaak zo laat aan. Eerst zit ik een uurtje te zuchten: ik wou dat de afwas af was. Maar als ik eenmaal de kwast ter hand neem vind ik het heerlijk om met mijn handen in het warme water al die mooie theekopjes, schaaltjes en kristallen glazen af te wassen. De lol is eraf als ik bij de plastic bakjes kom, die drogen zo rot af.

Ik dacht, als ik nu eens élke dag begin met een K-klus. En daarna mijn rondje loop. Zodat ik mij tijdens het lopen niet stierlijk verveel, maar met genoegen kan denken aan mijn blinkende badkamer, wc, ramen, vul maar in.
En dan drink ik koffie en doe even iets gezelligs tot het middaguur. Dan lunch ik, en daarna doe ik direct de afwas, zodat er 's avonds niet zo'n berg staat. En dan doe ik elke dag achter dat kleine vaatje aan een keukenkastje soppen.
's Middags kan ik dan mijn eten voorbereiden, lekker quilten of lezen, koek bakken, boodschappen doen tot ik serieus moet gaan koken.En voor dat kleine vaatje 's avonds draai ik dan mijn hand niet om, zodat ik ook nog een lange avond vrij heb. Waarom kwam ik daar niet jaren eerder op? Zo'n efficiënte dagindeling die leidt tot een glimmend huis zonder een sjacherijnig poetsgezicht?

Maaaaar, begon het duveltje toen in mijn hoofd, wanneer doe je dan de klussen die géén K-klussen zijn, zoals was vouwen en strijken en stofzuigen? (Diegenen die stofzuigen wel een K-klus vinden hebben geen Dyson. Die trekt zelfs het behang van je muren).
Aiai, daar gaat mijn schema. Want dan moeten die direct na de koffie gebeuren, en dat is wel erg veel gewerk op een ochtend. En als ik ze 's middags doe blijft er weinig tijd over om een quiltklus te doen waarbij je al je lapjes uit moet stallen.
En wat wanneer je afspraken hebt? De oudere dame vergt veel onderhoud: pedicure, diatebetesverpleegkundige, schoonheidsspecialiste (om van één wenkbrauw twee te maken sinds dat niet meer zonder bril lukt), podotherapeut, tandarts, huisarts, brillenboer.
En op vrijdag sporten en de grote boodschappen.

Ik sluit een compromis: 3 dagen een K-klus, dan maar een minder blinkend huis. Je moet tenslotte zien waar je geweest bent met de soplap.
Maar wel elke dag een afwasje tussen de middag.
Ik ben benieuwd of het wat wordt.Ik begin maandag. Oh nee, dan heb ik logeés. Ik begin dinsdag. Oh nee, dan moet Achmed naar de dierenarts dus is het al te laat eer ik beginnen kan. Ik begin woensdag...

donderdag 14 november 2013

De Ardennen en Allerlei

We zijn een lang weekend naar de Ardennen geweest, zoals elk jaar in november. De natuur is er dan prachtig, en het haardvuur knappert in ons hotel.

 
En ook het eten was weer prima:

En ik ben niets aangekomen, ondanks de overheerlijke taartjes die ze overal verkopen:
 Op zondag gaan we altijd naar Bomal, waar een weekmarkt gehouden wordt.
Er is ook altijd een brocantemarkt (lees vlooienmart) in een hal en daar snuffelen we graag rond. Tot mijn verrassing stond er een mand met quiltlapjes waar ik even naar hartenlust in rond gerotzooid heb. Het waren flinke lappen en ze kostten maar 1,50 per stuk!

 
Inmiddels ben ik weer over op de orde van de dag.
De quilt voor mijn broer en zijn vrouw (de snail trail) is helemaal af. Ik heb een foto klaarliggen, maar zet die pas op mijn blog als de quilt afgeleverd is op 9 of 10 december, omdat ik hem even als verrassing wil houden.
Wel heb ik nog een fotootje van de pannenlappen die ik in de bus in Rusland gehaakt heb.
Ze zijn al volop in gebruik.

 

Dan ben ik bezig met het opknappen van mijn oude poppenwieg, die nu doorgaat naar de derde generatie. Toen mijn dochters klein waren hebben ze er al volop mee gespeeld (ik had hem toen ook opnieuw bekleed)

Nu kan hij een grondige opknapbeurt gebruiken, dus schoonzoon Marinus neemt het ijzerwerk onderhanden.
Ik maak de bekleding van een prachtige lap die ik ooit per internet gekocht heb en die niet geschikt bleek om mee te quilten, maar wie wat bewaart...
Dit zijn de kantjes die ik gehaakt heb om erlangs te naaien. Hij wordt voor Sacha, die eind januari een zusje krijgt. Ja, kleinkind nummer zes is in aantocht!
 


De andere twee kleindochters krijgen voor kerst ook een poppenbedje. Leve marktplaats! Ze staan al te wachten. Ik maak er nog extra dekentjes bij van leuke kinderquiltlapjes die ik van Ria gekregen heb. Ik geniet al bij voorbaat van hun gezichtjes als ze de bedjes uitpakken.

Gisteren ben ik dan weer begonnen met de crazyquilt. Ik had uit Veldhoven een mooie dichte kwaliteit vulling meegenomen, die ik dubbel ertussen gedaan heb, zodat (hopelijk) de broches, kralen en belletjes niet gaan hangen.


En zoals zo vaak bleek weer dat een tekort leidt tot creativiteit die vaak beter uitpakt dan het originele idee.
De geverfde kant bleek zó gekrompen, dat ik tekort kwam. Maar ik had nog heel zachtroze reepjes kant liggen, 8 stuks, dus daar heb ik twee blokken mee omlijnt. En ik vind het resultaat prima, ik denk dat het er alleen maar leuker van is geworden.
 
Vandaag ben ik nog even met Achmed naar de dierenarts geweest, hij moet geopereerd aan een cyste die bij zijn kaak zit. Afgelopen zomer had hij er een aan de andere kant.
 
Hier een foto van hem uit betere tijden.
Hopelijk gaat het net zo vlot als de vorige keer. Dinsdag moet hij onder het mes.
Tot zover het laatste nieuws...