maandag 19 oktober 2015

Herfst

Wat kan ik toch gelukkig worden van dit jaargetijde!
De bomen kleuren nog niet echt, dat hebben we nog tegoed. Maar de tuin in verval, met hier en daar een zomerbloeier die maar niet op wil geven.
 De meest dankbare bloeiers zijn begonia's. Ik denk dat ik deze binnenkort in huis haal, dan bloeit hij de winter door op de vensterbank.
 De chocoladebloem. Meestal verpieteren ze en beetje, maar de aanhouder wint. Dit jaar bloeit hij volop en ik probeer hem over te houden in de schuur. Misschien volgend jaar een pol in de opgeknapte voortuin. Net als deze witte Japanse anemoon. Dit is echt een herfstbloem, die pas komt als zijn roze zusje het opgeeft. Bij ons op de zware rivierklei doen deze planten het geweldig.
 Nog zomaar wat kiekjes uit mijn tuin. Sommige dingen vallen pas op als de planten een stapje terug doen. Maar dan heb je in de winter ook nog iets om van te genieten:

 Boven een keramiek blad van Lieke Smits uit Geldermalsen.
 Een van de vogelbadjes. En wat doen die keien daar links?


 Nou dat zijn gratis souvenirs: v.l.n.r. kei uit Llanbedr, Wales, kei uit het Lake District, kei uit La Roche en Ardenne en kei uit Soezdal, Rusland.

Ook in huis druppelt de herfst door: walnoten, geraapt in eigen dorp. En zure Brederode stoofperen, geplukt in eigen dorp.
 Doortje vind die walnoten geweldig om mee door de kamer te voetballen, maar nog gekker is ze op zelfgebakken appeltaart met speculaaskruiden. Gisteren pikte ze een stuk van Frits z'n schoteltje terwijl hij het in zijn hand had. Een compliment voor mijn bakkunsten, zullen we maar denken ;-)


 Onderstaande chrysantjes staan al twee weken te bloeien op de eettafel, eens een keer geen bos, maar een plantje. Ik vond de kleur zó leuk, en ze gaan nog wel even mee.
 En heeft dat mens nou geen quiltnieuws? Tja, een beetje. Het was een drukke week met afspraken en huishoudelijke beslommeringen. Maar twee nieuwe randen zit er inmiddels wel aan:
Vanmiddag heb ik een afspraak met iemand die net wil beginnen met quilten, niet erg gezond en financieel draagkrachtig is, maar wel graag wil gaan quilten. Na alle goedbedoelde adviezen op facebook over cursussen, boeken aanschaffen en quiltwinkels bezoeken (wat voor haar dus niet haalbaar is) besloot ik gewoon wat hulp aan te bieden en wat beginnersinformatie te geven. En van voordoen en nadoen leer je vaak het meest. Ik hoop dat ze plezier in, en afleiding krijgt door deze geweldige hobby. Ze woont redelijk in de buurt dus wellicht kan ik nog eens langsgaan.

2 opmerkingen:

 1. Helemaal jouw jaargetijde he Sonja, de plantjes staan er nog goed bij en ik heb ook moeite met opruimen. Doortje is dus nog steeds een donderstraaltje, maar lekker zal de taart ongetwijfeld zijn. Je quilt is geweldig mooi en wat lief van je dat je die mevrouw op weg gaat helpen.

  Liefs Ria ;0))

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een moois bij jou in de tuin, Sonja. Het is bij ons helaas maar een kale en natte bende dit jaargetijde.
  Ik zie prachtige stofjes in je quilt, en ze combineren zo mooi bij elkaar. Echt een beetje rustiek ...
  Fijn weekend en groetjes v. Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen